Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kopogós vagy tocsogós? November 25. - Katalin napja
  2014-11-25 15:14:59, kedd
 
   
  2012. november 25.
Alexandriai Szent Katalin napja a mai.Mindannyian ünneplünk kedves Katalinokat ezen a napon. A név az utóbbi évtizedekben is őrzi népszerűségét, dacol a különféle névadási divathullámokkal Az én kedvenc barátném is Katalin, neki és az összes névnaposnak írom a következőket:
Katalin a néphagyományban:
A Katalin-nap a régi időszámításban az első téli nap volt, s mindenképpen határnap. A közismert időjóslás szerint: "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog" - azaz ha ezen a napon beáll a fagy, akkor a karácsony esős, sáros, enyhe lesz, de ez érvényes fordítva is: ha Katalinkor az idő enyhe, akkor karácsonykor fagy lesz . Erre utal még: "Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik", és ezt bizonyítja a közmondás is: "Ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz".
Alexandria Szent Katalin okosságánál fogva ( erről még lesz szó) a diákok, tudósok, egyetemek, kerékkel kapcsolatos vértanúsága miatt pedig a bognárok, kerékgyártók, ugyanakkor a molnárok, fazekasok és szövőlányok védőszentje. Mivel utolsó imádságában Katalin a betegeknek ígért segítséget, a kórházak támogatójaként is megjelenik; s mert a börtönben is megmaradt kitartása és ereje,a foglyok is hozzá folyamodtak szabadulásért. Igazi széles spektrumú szent!
Okos és szép: szent Katalin
Okossága a magyar folklórra is hatott: Ő a népmesék Okos Katájának és a Katalinka, szállj el mondóka főhősének " forrása". Okos Kata, a furmányos, talpraesett és gyönyörűséges leányzó alakja ugyanis Alexandriai Szent Katalin személyéig vezethető vissza, mivel ő személyében egyszerre volt jelen a női bölcsesség, bátorság és szépség. Talán a közismert gyerekmondóka : Katalinka szállj el, szállj el! Jönnek a törökök, sós kútba vetnek, onnan is kivesznek, malom alá tesznek, onnan is kivesznek, tüzes piszkafával kemencébe tesznek, onnan is kivesznek, a katlanba tesznek... is Szent Katalinról szól. Könnyen lehet, hisz ott a kínzás, melyet a kerék alakú malomkő jelenít meg.
Házaságjósló nap is a mai, pedig Alexandriai Szent Katalin élete és vértanúsága igazán nem kecsegtet olyasmivel, ami kedvez a házasságra vágyakozóknak, sőt! Akik biztosra mentek így tettek: több ágat is vízbe tettek, és mindegyiknek legénynevet adtak. Amelyik ág kivirágzott karácsonyra, olyan nevű legény lesz a lány jövendőbelije.
Lányos házaknál ezen a napon gyümölcsfáról ágat vágtak, vízbe tették, s úgy tartották, ha karácsonyra kizöldül a " katalinág", farsangra férjhez megy a lány ( más vidékeken ez Borbála napi hagyomány).
A szokás a távoli tavaszt is sietteti , gondoljunk csak bele, nem volt villanyvilágítás meg központi fűtés, bizony sötét és hideg volt a tél. Ha katalinág karácsonyra kizöldült, akkor már nem volt messze a férjhezmenetel ideje.
A kivirágzott "katalinágat "- szinte már jegyajándékként - karácsony ünnepén a jövendőbelijének adta a lány - tehát így kérte meg a vőlegény kezét....
A Katalin-naphoz férjjósló praktikák és hiedelmek kapcsolódtak. Az egyik szerint, ha az eladósorban lévő leány hajnalban feláll a házuk udvarán lévő dombra - akár szemétdombra is -, amelyik irányból hallja a kutyaugatást, onnan jön majd a vőlegénye. Lehet, hogy csúcsforgalom volt az falubeli dombokon ekkor?
Férjjósló szokás volt az orgonaág virágoztatása is. Vizes edénybe néhány orgonaágat állítottak, és mindegyiknek legénynevet adtak (felcímkézték talán?). Úgy tartották, amelyik ág leghamarabb kivirágzik karácsonyra, olyan nevű legény lesz a leány jövendőbelije. Csantavéren, Sárosfán a legények azért böjtöltek, hogy megálmodják, ki lesz a feleségük ( éhes disznó?).
A Katalin-nap női dologtiltó nap is volt. Nem szabadott kenyeret sütni például. Egy kis egyenlő elbírálás: Doroszlón viszont férfi dologtiltó napként tartották számon, ott nem szabadott szántani, sem befogni a kocsit. Az volt benne a logika, hogy ne forogjon a kerék, mert Katalint kerékbe törték. Leálltak a malmok is, a kendergyárak, az összes kerekesek. Ezért a malmosok is munka helyett a templomba mentek, mert védőszentjük Katalin volt.
A Katalin-bálok népszerűsége töretlen. Régen Katalin napjával be is fejeződtek az őszi bálok, lakodalmak. Közel az adventi csendes- böjtös időszak, mikor már sem lagzikat, sem táncmulatságokat nem tartottak- néhol András napja ez a határ, de hát az igen közel van a kalendáriumban.
Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát.
Ki volt Alexandriai Szent Katalin, akit ma ünnepelünk, és miért jeles ez a nap?
A középkor legtiszteltebb, legnépszerűbb női szentje,kinek alakját átszövi a legenda, amelyet az Érsekújvári-kódex, s az Érdy-kódex örökített meg. Eszerint élt Alexandriában egy gyermektelen pogány király. A bálványaitól remélt gyereket, de hiába. Egy bölcs tanácsára aztán az egy Istennek képét öntette ki aranyból és áldozott előtte. A szoborból éppen feszület lett, melyet a pogány templomba vittek, ahol a bálványok mind semmivé lettek tőle. Ugyanekkor a királyné megfogant, gyermeke a Katalin nevet kapta.
A művelt királylány hamar kitűnt csodálatos okosságával, amelynek híre messze földre elterjedt.
Katalin, a szép királylány az egyiptomi Alexandriában élt a IV. században. Műveltségével kitűnt kortársai közül. Amikor a császár Alexandriába látogatott, halálos ítélettel fenyegették meg mindazokat, akik nem áldoznak a bálványoknak. Katalin a császár elé lépett, és a keresztet vetve értésére adta, hogy keresztény. Elmondta, hogy keresztény, mert a filozófusok és a költők műveinek tanulmányozása során fölismerte, hogy ez az igaz út ( számára).
A császárnak tetszett Katalin meg az értelmes beszéde, de attól még kényszeríteni akarta, hogy mutassa be a kötelező áldozatot a bálvány-isteneknek. Katalin ezt megtagadta és lehetőséget kért a császártól, hogy tudományos vitában védje meg hitét. A császár ekkor Alexandriába hívatta birodalma leghíresebb ötven bölcselőjét. A legenda szerint a bölcselők egymás után hajoltak meg Katalin érvelése előtt. A császár dühében máglyára ítélte valamennyit. Katalin ekkor azzal biztatta a bölcseket, hogy a ha hisznek, elnyerik az örök életet.
A császár ezután fölkínálta Katalinnak a császárnői trónust, magyarán megkérte a kezét. ( Nem mellékes, hogy volt már egy felesége, de az akkori Róma erkölcsei semmivel sem voltak szilárdabbak korunkénál.) Katalin egyértelműen visszautasította a császár kecsegtető ajánlatát. Ezután a kikosarazott uralkodó erőszakhoz folyamodott: ólmos ostorokkal ostoroztatta meg a ruházatától megfosztott nőt. Börtönbe vetették, de nem tört meg -az ott töltött időt térítésre használta föl. Amikor a kíváncsi császárné eljött, hogy esetleges riválisát megnézze, Katalin olyan hatással volt rájuk, hogy a császárné kétszáz katonájával együtt keresztény lett.
Ekkor a császár teljesen " bevadult", bár eddig sem volt lojális személy. Készíttetett egy kínzó speciális kínzó szerkezetet - egy hangos, késekkel szabdaló masinát ( micsoda egy beteg fickó lehetett ez a császár)!
Katalin azonban ekkor sem rémült meg.
Amikor meg akarták ölni, angyalok mentették meg: a késes-kerekes kínzógép széthullott. De ez még nem a történet vége: a megtért császárné kérte az uralkodót, hogy mérsékelje magát. Erre a császár őt is megkínoztatta, majd a testőrtiszttel és a kétszáz kereszténnyé lett katonával egyetemben lefejeztette, s kiadta a parancsot, hogy Katalint is fejezzék le.
A legenda szerint amikor feje lehullott, testéből nem vér, hanem tej folyt. Majd angyalok jöttek, fölemelték a testét és elvitték.
Micsoda Szent Katalin kereke?
Szent_Katalin_kereke.
Katalin kerekének hívják a román és a csúcsíves stílusú templomok fő homlokzatán a bejárati ajtó fölötti nagy ablakot,ha ennek küllős díszítése a kerékre emlékeztet.A név Alexandriai Szent Katalinról kapta a nevét,akit hite miatt kerékbe törtek.
Tánczos Erzsébet írása
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Címkék: villanyvilágítás, divathullámokkal, visszautasította, táncmulatságokat, jövendőbelijének, néphagyományban, jegyajándékként, férjhezmenetel, testőrtiszttel, időszámításban, legtiszteltebb, tanulmányozása, pásztoremberek, kalendáriumban, támogatójaként, csúcsforgalom, virágoztatása, alexandriában, legnépszerűbb, jövendőbelije, megkínoztatta, műveltségével, népszerűségét, gyönyörűséges, gyerekmondóka, vágyakozóknak, gyümölcsfáról, kényszeríteni, szabadulásért, védőszentjük, kerékgyártók, karácsonykor, népszerűsége, házaságjósló, mindegyiknek, szemétdombra, utóbbi évtizedekben, különféle névadási, összes névnaposnak, régi időszámításban, első téli, közismert időjóslás, karácsony locsog, napon beáll, karácsony esős, karácsony vízben, betegeknek ígért, kórházak támogatójaként, magyar folklórra, népmesék Okos, közismert gyerekmondóka, katlanba tesznek, Alexandriai Szent Katalin, Alexandria Szent Katalin, Okos Katájának, Okos Kata, Szent Katalinról, Régen Katalin, Micsoda Szent Katalin, Alexandriai Szent Katalinról, Tánczos Erzsébet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Kellemes esti időtöltést  Kellemes esti időtöltést  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  A Mester kezének érintése  A föld szépségéért  Irgalom és ítélet  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Vannak arcok  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  A Gömb  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fodor Ákos költő,  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Messziről jött ember  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  Környezetvédelem  Paul David Tripp Április 23  Mindenünk, amink van, amit sze...  Ha így haladunk...  Bella István: Zsoltár  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
utóbbi évtizedekben, különféle névadási, összes névnaposnak, régi időszámításban, első téli, közismert időjóslás, karácsony locsog, napon beáll, karácsony esős, karácsony vízben, betegeknek ígért, kórházak támogatójaként, magyar folklórra, népmesék Okos, közismert gyerekmondóka, katlanba tesznek, kerék alakú, házasságra vágyakozóknak, lány jövendőbelije, napon gyümölcsfáról, távoli tavaszt, férjhezmenetel ideje, jövendőbelijének adta, vőlegény kezét, egyik szerint, eladósorban lévő, házuk udvarán, falubeli dombokon, orgonaág virágoztatása, leány jövendőbelije, legények azért, volt benne, összes kerekesek, templomba mentek, őszi bálok, adventi csendes-, igen közel, régi pásztoremberek, napon hajtották, középkor legtiszteltebb, gyermektelen pogány, bálványaitól remélt, bölcs tanácsára, szoborból éppen, pogány templomba, bálványok mind, királyné megfogant, művelt királylány, szép királylány, egyiptomi Alexandriában, császár Alexandriába, keresztet vetve, költők műveinek, császárnak tetszett, értelmes beszéde, kötelező áldozatot, császár ekkor, legenda szerint, bölcselők egymás, császár dühében, örök életet, császár ezután, császárnői trónust, akkori Róma, császár kecsegtető, kikosarazott uralkodó, ruházatától megfosztott, kíváncsi császárné, császárné kétszáz, császár teljesen, kínzó speciális, beteg fickó, késes-kerekes kínzógép, történet vége, megtért császárné, kétszáz kereszténnyé, csúcsíves stílusú, bejárati ajtó, kerékre emlékeztet, villanyvilágítás, divathullámokkal, visszautasította, táncmulatságokat, jövendőbelijének, néphagyományban, jegyajándékként, férjhezmenetel, testőrtiszttel, időszámításban, legtiszteltebb, tanulmányozása, pásztoremberek, kalendáriumban, támogatójaként, csúcsforgalom, virágoztatása, alexandriában, legnépszerűbb, jövendőbelije, megkínoztatta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2148
  • e Hét: 10793
  • e Hónap: 17165
  • e Év: 67956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.